Αγγέλικα Τσακατούρα

Αγγέλικα Τσακατούρα

Εργοθεραπεύτρια

Ονομάζομαι Αγγέλικα Τσακατούρα και είμαι εργοθεραπεύτρια, απόφοιτη του τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην Αθήνα.

Από μικρή ήθελα να κάνω κάτι στη ζωή μου μέσα από το οποίο θα προσφέρω στους ανθρώπους. Όταν ανακάλυψα την Εργοθεραπεία με μάγεψε το πόσα κρύβονται πίσω από τις πιο απλές πράξεις που όλοι θεωρούμε δεδομένες. Πριν ακόμα αρχίσω τις σπουδές μου είχα μια ιδιαίτερη επικοινωνία με τα παιδιά. Μέσα από τις σπουδές μου ήρθα σε επαφή με διάφορες ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες διαταραχών, αλλά συνέχιζε να με εκπλήσσει το πόσο εύπλαστα είναι τα παιδιά, ο τρόπος σκέψης και αλληλεπίδρασής τους με τον κόσμο. Όταν αποφοίτησα, ήταν δεδομένο για εμένα σε ποιον τομέα ήθελα να ειδικευθώ και για αυτό το λόγο πλέον εργάζομαι σε κέντρα ειδικών θεραπειών στον παιδιατρικό κλάδο της Εργοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου εκπαιδεύτηκα στην αξιολόγηση διαταραχών που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα των ατόμων στην καθημερινότητά τους, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της παρέμβασης που χρειάζεται να ακολουθηθεί για την βελτίωση αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετείχα σε τμήματα Εργοθεραπείας για ενήλικες και παιδιά σε διάφορες δομές στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο: στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ)- Ειδική Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης, στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών (ΕΠΣ) "Πόρτα Ανοιχτή", στο νοσοκομείο Addenbrooke's Hospital - Cambridge University Hospitals και σε ιδιωτικό κέντρο ειδικών θεραπειών για παιδιά.

Σήμερα, παρακολουθώ συνέδρια, μετεκπαιδεύσεις και εποπτικά σεμινάρια που αφορούν σε διάφορες διαταραχές με επιρροές στην αυτονομία, στις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής, στη σχολική συμμετοχή και στην κινητική ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον, έχω εργαστεί σε σχολικό πλαίσιο παρέχοντας παράλληλη στήριξη σε παιδί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος σε τμήμα ένταξης νηπιαγωγείου. Παρακολουθώ και εξειδικεύομαι στην ελληνική εκπαιδευτική σειρά στη θεωρία και στην παρέμβαση της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης της J. Ayres σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) (1 ος κύκλος - Οι θεωρητικές Βάσεις της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης: Από τη Θεωρία στην Αναγνώριση, 2 ος κύκλος - Αξιολόγηση Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και Κλινική Συλλογιστική: Από την Αναγνώριση στην Παρέμβαση, 3 ος κύκλος - Παρέμβαση Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης: Από την Παρέμβαση στη Συμμετοχή).